Čtete na obalech potravin jejich složení? Zajímá vás, jak kalorické je jídlo, které jste si připravili k obědu? Přemýšlíte nad tím, zda vám to, co jíte prospívá?
Přestože vám opět přinášíme několik receptů, tak tentokrát o ně tolik nejde. Chceme vám spíš ukázat, jak jsou některá běžná jídla kaloricky náročná a kolik mají těch nejzákladnějších živin. A že i na první pohled drobná změna může mít význam.
Ačkoli se pohybuji v oboru, sama si někdy v kalorických tabulkách počítám výživové hodnoty jídla, které budu připravovat. A sem tam bývám překvapená, že někdy i malé množství určité suroviny má tak vysoké hodnoty, že by to člověk skoro počítal znovu. Prostě je to tak.
Na co bychom však měli v naší stravě klást důraz, je docela určitě množství vlákniny. Málo se na ní totiž myslí, a přitom je pro dobrou kondici našeho těla tak důležitá. Dále uvádím její hlavní zdroje a nejdůležitější funkce. Více se o vláknině dočtete v článku Zdravý mikrobiom od nutriční terapeutky Anety Sadílkové.
Zdroje vlákniny
- zelenina
- ovoce
- luštěniny
- obiloviny
- ořechy
Nejdůležitější funkce vlákniny
- Zvětšuje objem stravy, a tím i pocit nasycení.
- Pomáhá při hubnutí, díky ní sníme méně jídla.
- Podporuje peristaltiku střev a zlepšuje trávení.
- Váže na sebe škodlivé látky vznikající při trávení.
- Má protirakovinný účinek (slouží jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku).
- Má ochranný efekt na trávicí soustavu.
- Pomáhá odstranit zácpu.
- Snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu.
Snídáně
Obědy a večeře
Saláty