Otázka stresu je v dnešní době velmi aktuální. Každodenně, mnohdy už od chvíle, kdy ráno otevřeme oči, na nás působí mnoho stresových faktorů. A když k tomu ještě připočtu současnou epidemiologickou nebo klimatickou situaci, je toho někdy na jednoho opravdu příliš.
Jak se z toho nezbláznit? Odpověď můžete objevit v přírodě.
Choďte do lesa
Nejgeniálnější a zároveň nejjednodušší řešení, jak se zbavit stresu, je pobyt v přírodě. Konkrétně u pobytu v lese je to po staletí velmi dobře známo a v posledních letech již i vědecky prokázáno. V Japonsku jsou procházky lesem dokonce uznávány jako terapeutická metoda a tamní vědci pomalu odhalují konkrétní působení lesa na lidský organismus.
S jistotou tak můžeme říct, že pobyt v lese harmonizuje krevní tlak a zbavuje stresu tím, že snižuje koncentraci stresového hormonu kortizolu. Pobyt na čerstvém vzduchu stimuluje metabolismus, okysličuje organismus a způsobuje vyplavování endorfinu, hormonu štěstí. Šumění stromů naladí náš mozek na hladinu alfa, ve které se nachází při meditaci nebo spánku. Tím dochází k celkové relaxaci organismu.
A to ještě není zdaleka vše, čím nás pobyt v lese může obohatit. Jehličnaté stromy vylučují do ovzduší své silice, což jsou těkavé látky s výraznou vůní a mnoha blahodárnými účinky.
Borovice lesní (Pinus sylvestris)
Účinek silic představím na jedné z nejstarších součástí lesa, na borovici lesní. Tento strom se dožívá až tří set padesáti let. Do stejné čeledi patří i borovice osinatá, která představuje jeden z nejpůvodnějších organismů na Zemi vůbec.
Všechny druhy borovic vytvářejí terpenové silice, které uvolňují dýchacích cesty, usnadňují odkašlávání, léčí zánětlivé procesy v těle a prokrvují pokožku. Osvědčily se tedy při různých zánětlivých chorobách dýchacích cest, jako pomocníci na odhlenění či při bronchiálním astmatu. Zevně, díky prokrvujícím účinkům, také blahodárně působí na unavené svaly a klouby, při revmatismu, neurologických bolestech a na různé vyrážky.
Silici z borovice lze pořídit v mnoha specializovaných obchodech. Pokud ji přidáte do aromalampy, zavede vás její vůně na lesní pěšinku alespoň v mysli. Podle výzkumů už jen toto má na organismus prospěšný účinek, i když krátkodobější než při samotném pobytu v lese.
Silici lze využít i k inhalaci, koupeli nebo masáži. Při aplikaci na pokožku ji však nejprve zřeďte.
Jelikož jsou terpenové silice poměrně dráždivé, neměly by být užívány dlouhodobě a vyvarovat by se jich měli lidé s onemocněním jater, ledvin a trávicího ústrojí.
Avšak v lese vám žádné předávkování nehrozí.
Pokud si chcete léčivou látku obstarat sami, pak se, v případě borovic, sbírají zejména pupeny, a to v období před rozvinutím. Kromě zmíněných silic obsahují ještě pryskyřice, třísloviny, hořčiny, vitamin C a další látky. Pupeny se dále nejčastěji připravují ve formě odvaru, který můžete užívat vnitřně, inhalovat nebo použít v koupeli.
Podobné účinky jako borovice mají i některé druhy jedlí, modříny, smrky a další jehličnany. Pokud se nemůžete rozhodnout, kterou silici vyzkoušet, pořiďte si směs různých silic s vůní jehličnatého lesa, či dokonce deštného pralesa. Výběr je dnes opravdu velký.
Zázrak kakaového bobu
Když je řeč o stresu, hned se mi vybaví i další rostlina, nebo spíš pochutina z ní připravovaná. Mám na mysli čokoládu. Její původ směřuje ke kakaovému bobu, který se sbírá z kakaovníku pravého (Theobroma cacao).
Jde o malý strom pocházející z tropických lesů Jižní a Střední Ameriky. Dnes se však pěstuje v tropických oblastech celého světa. Jeho jedinečností jsou květy, které vyrůstají přímo z kmene nebo ze starých větví. Plodem je bobule se semeny, ze kterých se lisováním získává kakaové máslo a prášek.
Původ čokolády můžeme najít již před třemi tisíci lety u starých obyvatel Mexika, kteří semena pražili, rozemleli a poté vařili ve vodě s různým kořením, hlavně vanilkou. Vytvořili tak hustou kaši, kterou pojmenovali šokolate. Jako zásoby na delší cesty ji nechávali úplně vyschnout, a tak vznikl prapředek čokolády, jak ji známe dnes.
Mexičané měli kakaové boby za takovou vzácnost, že je využívali dokonce i jako platidlo. Kakao tak dalo základ mincovnímu systému.
Kakaová semena obsahují vysoký podíl tuků, které jsou dále využívány v potravinářství a ve farmacii. Dále v nich nalezneme bílkoviny, flavonoidy, mnoho minerálních látek a alkaloidy theobromin a kofein.
Kakao má povzbudivý účinek na organismus, působí antidepresivně, snižuje krevní tlak a příznivě působí na kardiovaskulární systém. Dále má antioxidační, protizánětlivou, diuretickou, protiprůjmovou, a dokonce i protirakovinnou schopnost.
A jak se píše v jednom starém herbáři pana Františka Polévky: „Požívání nápoje čokoládového rozněcuje příjemně duševní činnost a posiluje tělo, aniž při tom příliš dráždí ústřední nervstvo. Doporučuje se proto zvláště dětem a lidem nervózním.“
Na čokoládě nešetřete. Aby se dostavily níže zmíněné účinky, dopřávejte si tu kvalitní hořkou. Ta obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a méně cukru. Nic dalšího k dokonalosti totiž nepotřebuje.
Přeji vám, ať se vám daří stresu odolávat a mít stále veselou mysl.